söndag 20 oktober 2013

Mjukvaran: Innovativ, användarvänlig och nyttig

I ett tidigare blogginlägg skrev jag att jag anser att användarvänlighet och och användarfrihet (dvs möjligheten att anpassa gränssnittet efter egna behov och önskemål) är särskild viktiga punkter för en mobiltelefons mjukvara. Som mobilanvändare vill jag att det är smidigt att använda telefonen och jag vill själv kunna bestämma hur gränssnittet ser ut, var någonstans vissa genvägar ligger, osv. Jag ska fokusera extra mycket på dessa punkter när jag går igenom LG G2s mjukvara och ska främst titta på LGs egna extra-funktioner och deras egna appar - dvs. sådana funktioner som inte finns i standard-Android (dvs. den Android-version som kommer direkt från Google och som används i deras Nexus-enheter). Frågan är om LGs extra-funktioner tillför någonting i termer av ökad användarvänlighet och användarfrihet.

En mobils mjukvara handlar dock inte bara om användarvänlighet och valmöjligheter. Som användare vill man också att mjukvaran är stabil och helst också att den är estetiskt tilltalande. Jag ska börja med dessa två punkter.

Stabilitet

Min G2 har aldrig kraschat under de tre veckorna som jag har testat den och aldrig någonsin har någon app tvångsavslutats. Det har inte funnits något tecken av instabilitet, trots att jag har plågat mobilen rejält med mycket multitasking och långa användningssessioner med en del spelande. Det borde egentligen inte vara anmärkningsvärt att en mobil resp. dess mjukvara är stabil; det är så det ska vara. Men tyvärr upplever man alltför ofta problem med stabiliteten särskilt med nya telefoner som kommer med mjukvara som inte är ordentligt testat. Lyckligtvis finns det inte några sådana problem med LG G2.


Estetik

Jag tycker att LGs UI ser modernt ut och att det är optiskt tilltalande. Det är inte lika cartoonish som Samsungs motsvarighet och påminner mer om standard-Android i och med att man har valt att bibehålla ljusblåa symboler på en mörk bakgrund i navigationsfältet. Ikonerna ser dock lite modernare ut. Om man inte gillar gränssnittets standardfärger, ikoner, etc. så kan man byta till ett annat UI-tema (mer om detta nedan).


Användarvänlighet

Användarvänligheten hos standard-Android är i mina ögon lite begränsad. Visst hjälper det lite grann att standard-Android är enkel, att man inte krånglar till det genom några krusiduller. Men tyvärr är standard-Android så pass enkelt att det sätter käppar i hjulet för användarvänligheten så fort man vill använda sin mobil på ett lite mer avancerad sätt. Det är t ex inte alls lätt att multitaska på ett effektivt sätt när man har en Nexus-mobil. I detta och i en del andra användingsområden skulle man önska sig några extra-funktioner som skulle göra livet lite enklare för en. Alla stora Android-mobiltillverkare har försökt sig på att lägga till sådana extra-funktioner - med mer eller mindre stor framgång. Frågan som jag vill besvara här är om LG har lagt till några extra funktioner som ökar användarvänligheten.

Om man tittar på LG G2s mjukvara så uppmärksammar man fort att det finns väldigt många extrafunktioner där. Många av dessa funktioner verkar dessutom inte ha någon motsvarighet i andra android-varianter. Att det finns många (och bland dessa många nya) extra-funktioner behöver dock inte nödvändigtvis betyda att dessa funktioner också är nyttiga, att de verkligen ger något mervärde. Vi har sett hos andra mobiler, t ex Samsungs Galaxy-serie, att extra-funktioner också kan krångla till det om de är dåligt implementerade, att de i vissa fall kan slöa ner telefonen och att de ofta inte verkligen bidra med ett verkligt mervärde. Hur ser det ut hos LG G2 då?

Jag tycker att LGs egna funktioner för det mesta är nyttiga - och att de bidrar till att göra mobilanvändet smidigare än de annars skulle vara.

KnockOn - En första funktion upptäcker man redan när man tänder skärmen. Vanligtvis måste man sträcka sitt finger och trycka på någon hårdvaruknapp för att tända skärmen eller när man vill släcka den. LG har med funktionen KnockOn utvecklat ett genialiskt enkelt alternativ: det räcker att dubbelknacka på skärmen för att tända den - och även när man släcker den så behöver man bara dubbelknacka på något fritt område på hemskärmen. Detta låter kanske inte som en särskild revolutionerande funktion, men den är mycket trevlig att ha. Jag blev van vid KnockOn efter ungefär en dags användande och nu missar jag den verkligen jätte mycket så fort jag använder någon annan enhet. KnockOn är verkligen en sådan härlig liten funktion som man väldigt lätt blir kär i.

Slide Aside - Jag nämnde ovan att multitasking är ett område där standard-Android (som bara erbjuder en rudimentär multitasking funktion) har stora brister. LG har lagt till två funktioner för att underlätta multitasking - Slide Aside och QSlide. Slide Aside underlättar snabba byten mellan flera appar. Den innebär att man genom en enkel tre-fingers-svepning från höger till vänster kan spara upp till tre appar i ett slags multitasking-cache. Apparna kan sedan tas fram igen genom en vänster-höger-svepning med tre fingrar. Slide Aside underlättar multitasking med upp till tre aktiva appar (hade varit roligt med ännu fler appar dock) väsentligt och dessutom ser den också snygg ut. Det finns motsvarande funktioner i andra Android-versioner (t ex HTCs Sense-UI), men de är inte lika väl implementerade och inte lika tilltalande.




QSlide - Ännu mer imponerad är jag av LGs andra multitasking-funktion som kallas för QSlide. Den innebär att man kan lägga LGs egna appar i små fönster som man kan lägga ovanpå en redan aktiv app. Dessa fönster kan man väldigt lätt anpassa vad gäller läge på skärmen, storlek och transparens. QSlide möjliggör sann multitasking - precis på samma sätt som vi är vana vid från våra datorer. Jag tycker att det är väldigt trevligt att man t ex kan titta på webbläsaren och samtidigt kan läsa mail eller att man kan läsa i något forum och att man samtidigt kan använda ett kalkylator-fönster för att göra beräkningar. Det finns en liknande funktion hos Samsungs Touchwiz, men den är inte alls lika användarvänlig och ger inte lika många optioner som QSlide. Jag tycker om QSlide-funktionen väldigt mycket. Det är bara synd att den i nuläge bara går att använda för LGs egna appar.




Clip Tray - Till avancerad multitasking hör också att man lätt kan klippa och klistra textbitar och/eller bilder från en app/dokument till en annan. Det finns en enkel copy-paste-funktion i Android sedan några år tillbaks, men den tilltåter tyvärr bara att man sparar en enda item som sedan kan klistras in någon annanstans. I mitt användande vill jag kunna spara flera textbitar och sedan kunna välja vilken textbit jag klistrar in på vilket ställe. Hos LG G2 görs detta möjligt genom funktionen Clip Tray - som tillåter att man kopierar upp till 20 textbitar eller bilder in i någon kopierings-cache och att man sedan kan välja ut vilka man vill klistra någonstans. För mig är även detta en mycket nyttig funktion som också den bidrar till att jag kan använda min mobil mer likt som en dator.


QuickNote - QuickNnote är också en sådär härlig liten funktion som gör mobilanvändandet en hel del enklare. QuickNote är väldigt förenklat sagt en liten app som kan användas för att göra notifieringar. Det mest intressanta med QuickNote är att man kan använda den för att göra snabba skärmdumpar (man kan öppna QuickNote med volym-upp-knappen, eller genom en uppåtsvepning från den virtuella hemknappen, eller genom notifikationsfältet) som man sedan kan göra anteckningar på. Dessa skärmdumpar med notifieringar kan självklart sparas och mejlas eller skickas vidare per sms. Detta är en oerhört praktisk funktion när man t ex vill visa vägen till något ställe på en Google Maps karta eller när man vill ringa in eller kommentera någonting på en webbsida eller ett foto. Jag känner till en liknande funktion bara från Samsungs Galaxy Note-serie. Men Samsungs funktion är mycket svårare att använda.




Plug and Pop - En till sådär härligt enkel och samtidigt mycket smidig funktion är Plug and Pop, som helt enkelt innebär att en rad med shortcuts till mediarelaterade appar (som man kan välja själv) öppnas så fort man pluggar i hörlurarna. Jag använder väldigt mycket Spotify och Netflix och det känns mycket skönt att jag direkt erbjuds att öppna en av dessa appar med en klick när jag stoppar in hörlurarna. Jag har inte sett någon motsvarighet i någon annan Android-version.

Det finns ännu fler innovativa extra-funktioner än de som jag har diskuterat här. Det kan nämnas ett särskilt Guest Mode som ger gästanvändare (anpassningsbara) begränsade användarrättigheter, funktionen Capture plus som möjliggör att man sparar hela webbsidor i sin fulla längd (i stället för bara begränsade skärmdumpar), AnswerMe som innebär att ringtonen sänks när man tar upp telefonen och att samtalet kopplas upp så fort man rör telefonen mot örat, en avancerad Backup-app och den mycket lätt-konfigurerade QuickRemote-appen som möjliggör att man förvandlar sin G2 till en universell fjärrkontroll. Alla dessa appar har i mitt tycke gemensamt att de är lätt att använda och att de verkligen bidrar med någonting nyttigt.




Inställningsmöljligheter

Jag nämnde ovan att bra mobilmjukvara inte bara bör bidra till ökad användarvänlighet, jag tycker att den dessutom bör ge användaren stora valfriheter vad gäller möjligheter till anpassning av gränssnittet. Även i detta avseende presterar LGs mjukvara mycket bra. Det finns en uppsjö av inställnings- och anpassningsmöjligheter i LGs egna appar och i systeminställningarna. Jag har faktiskt aldrig sett en telefon som kan anpassas så pass mycket. Det är omöjligt att berätta om alla dessa inställningsmöjligheter här. Jag vill bara gå in på två stycken som jag gillar extra mycket.

För det ena tycker jag att det är mycket bra att man själv kan välja hur många och vilka virtuella knappar man vill ha i navigationsfältet längs ner på telefonens skärm. Man kan också välja i vilken ordning de virtuella knapparna visas och vilken färg navigationsfältet ska ha. Tyvärr går det inte att justera navigationsfältets höjd. I min smak är navigationsfältet lite för stor och jag skulle vilja kunna reducera det. Hoppas att vi ges den möjligheten i någon framtida mjukvaruuppdatering.



För det andra är det riktigt sjyst att man kan välja mellan olika UI-teman i systeminställningarna. Från start finns det bara standard-temat och ett Marshmallow-tema att välja emellan. Men det går att ladda ner många olika teman från nätet. I bilden här ser man Vanilla-temat.



Detta är bara två exempel för LG G2s anpassnings- och inställningsmöjligheter. Det finns många, många fler än så. Jag vågar nästan påstå att ingen kommer att klaga över en brist på valfrihet med denna telefons mjukvara.


Summering

I mitt tycke har LG lyckats väldigt bra med mjukvaran. Man har varit mycket innovativ och har skapat många nyttiga extra-funktioner som saknar motsvarighet hos andra Android-variationer. De allra flesta av dessa funktioner tillför något mervärde i termer av avändningsmöjligheter, användarvänlighet och inställningsmöjligheter. Det känns aldrig att LGs egna funktioner är i vägen eller att de slöar ner mobilen. Jag vill särskilt berömma LGs egna funktioner i området multitasking. Dessa gör att man äntligen kan ägna sig åt avancerat multitasking även på sin mobil . Det är precis det som jag förväntar mig av en mobil som har så pass mycket beräkningskraft som denna.


Betyg för mjukvaran/UI: 9/10








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar